ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΠΙΣΩ

Εθνικά βραβεία φωτογραφίας

 

Εθνικά βραβεία φωτογραφίας

Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, στο πέρας το διήμερου Συνεδρίου για την Ιστορία της Ελληνικής Φωτογραφίας και στο πλαίσιο όπως πάντα των Φωτογραφικών Συναντήσεων Κυθήρων, απονεμήθηκαν τα δύο σημαντικότερα εθνικής εμβέλειας φωτογραφικά βραβεία.

 

Πρόκειται για το Βραβείο Δήμου Κυθήρων για το καλύτερο φωτογραφικό βιβλίο της χρονιάς και για το Βραβείο Φωτογραφικών Συναντήσεων Κυθήρων που απονέμεται σε νέο φωτογράφο κάτω των 35 ετών.

Εθνικά βραβεία φωτογραφίας

Το αξίας € 2.000 Βραβείο Δήμου Κυθήρων απονεμήθηκε ομόφωνα στο λεύκωμα «Η φωτογράφος Βούλα Παπαϊωάννου» (Μουσείο Μπενάκη & Άγρα). Το βραβείο παρέλαβε από τον Δήμαρχο Κυθήρων Θεόδωρο Κουκούλη η επιμελήτρια του τόμου και διευθύντρια του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη, Φανή Κωνσταντίνου. Αναφερόμενος στο βραβευμένο βιβλίο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής των ΦΣΚ, Γιάννης Σταθάτος, το χαρακτήρισε ως «παράδειγμα προς μίμηση καλλιτεχνικής αλλά και σωστά εμπεριστατωμένης επιστημονικής δημοσίευσης» και επαίνεσε τόσο το συνοδευτικό κείμενο της κας Κωνσταντίνου όσο και τα πολύτιμα επίμετρα, καρπός κοπιώδους έρευνας από μέρους των συνεργατών της στο Μουσείο Μπενάκη.

Ο κος Σταθάτος τόνισε επ’ ευκαιρίας πως και τα πέντε βιβλία που βρέθηκαν στην τελική επιλογή θεωρήθηκαν άξια βράβευσης: πρόκειται για τα λευκώματα «Α-πορίες» του Γιάννη Κόντου, «Καπνομάγαζα» του Καμίλο Νόλλας και «Σημειώσεις στην άκρη του δρόμου» του Πάρι Πετρίδη, καθώς και τον τόμο «Παλαιά & Νέα Κόρινθος, 1850-1980» σε επιμέλεια Βασίλη Ξύδη.

Το Βραβείο Φωτογραφικών Συναντήσεων Κυθήρων, που αποτελείται από ατομική έκθεση κατά τη διάρκεια των επόμενων ΦΣΚ καθώς και τη δημοσίευση μονογραφικού καταλόγου από τις εκδόσεις tetarto, απονεμήθηκε παμψηφεί στην νεαρή φωτογράφο Έλενα Πανούλη, ενώ οι συμμετέχοντες στην ομαδική έκθεση νέων Ελλήνων φωτογράφων Στεφανία Μιζάρα και Χρήστο Κοτσίνη βραβεύθηκαν με έπαινο.

Την κριτική επιτροπή 2007 και για τα δύο βραβεία αποτέλεσαν ο φωτογράφος και δάσκαλος φωτογραφίας Γιώργος Δεπόλλας, ο φωτογράφος και επιμελητής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Ηρακλής Παπαϊωάννου και ο φωτογράφος και ερευνητής Γιάννης Σταθάτος.


Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε απευθυνθείτε στην Πολιτιστική Εταιρεία Κυθήρων στο 27360 31718

ΕΘΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ