ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

ΠΙΣΩ

Πολιτισμός και ασφάλεια στη ζωή μας

 

Πολιτισμός και ασφάλεια στη ζωή μας

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
«ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ»

 


To ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Πάνος Μυλωνάς «ΙΟΑΣ», και ο ΠΑΝΟΣ-ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ «Panos4Life», σε συνεργασία με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Ε.Φ.Ε.)
και τα Τ.Ε.Ι. Αθήνας προκηρύσσουν διαγωνισμό Φωτογραφίας νέων καλλιτεχνών (μέχρι 30 ετών), με στόχο την  προβολή της προσπάθειας για τη διάδοση της σωστής συμπεριφοράς και ευγένειας στους ελληνικούς δρόμους όσο και η ανίχνευση ταλέντων στη φωτογραφία.
O Διαγωνισμός είναι ανοικτός σε νέους και νέες μέχρι 30 ετών που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα ανεξάρτητα εθνικότητας, ή είναι Έλληνες που κατοικούν στο Εξωτερικό. Εξαιρούνται όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με την φωτογραφία.
Θέμα: Δρόμοι πολιτισμού στη στεριά και στη θάλασσα
Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες:
1) Οδική συμπεριφορά – κίνηση στους δρόμους
2) Μηχανοκίνητος αθλητισμός
3) Θαλάσσια σπορ
Βραβεία
Θα δοθούν 3 Χρηματικά Βραβεία, ένα για κάθε κατηγορία.
Επίσης, θα δοθούν (3) βραβεία για παρακολούθηση καλλιτεχνικών και αθλητικών εκδηλώσεων καθώς και έπαινοι για τα έργα που θα αναρτηθούν.
Όλες οι συμμετοχές (CD, φωτογραφίες και δελτίο συμμετοχής) πρέπει να σταλούν στη διεύθυνση της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας: Πατησίων και Αγίου Μελετίου 61 – Στοά Μπρόντγουαιη, Τ.Κ. 112 51, Κυψέλη με την ένδειξη:
«για το διαγωνισμό Φωτογραφίας ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ»
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν από την ηλεκτρονική διεύθυνση της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας (ΕΦΕ):, του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς (ΙΟΑΣ): www.ioas.gr και του Πάνος –Βοήθεια στα παιδιά ( Panos4Life): www.panos4life.org
Η απονομή των βραβείων θα γίνει την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης.

Ημερολόγιο  Διαγωνισμού
Έναρξη διαγωνισμού:   30 Οκτωβρίου  2008. 
Τελευταία ημέρα υποβολής συμμετοχών: 20 Μαϊου 2009
Τα βραβευμένα και επιλεγμένα έργα θα εκτεθούν στον εκθεσιακό χώρο του ΜΕΤΡΟ της Πλατείας Συντάγματος στην  Αθήνα τον Μάιο του 2009 και ο διαγωνισμός και η έκθεση θα ενταχθούν στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 10 Διεθνούς Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας.
Επίσης θα εκδοθεί κατάλογος, αντίτυπο του οποίου θα πάρουν οι δημιουργοί, έργα των οποίων έχουν βραβευθεί ή επιλεγεί για δημοσίευση.
Η παραπάνω έκθεση, θα παρουσιαστεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. 
Ο Διαγωνισμός τελείται υπό την Αιγίδα: του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και του Δήμου Αθηναίων.

Την κριτική Επιτροπή θα αποτελούν οι:

Χουλιαράς Γιώργος: Γλύπτης,  Καθηγητής, τ. Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Παπασπύρου Ρένα: Ζωγράφος, Ομότιμη Καθηγήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Πρέσσας Χάρης: Αναπληρωτής Καθηγητής, Προϊστάμενος του Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών, ΤΕΙ Αθήνας. Βλασσάς Γρηγόρης, Καθηγητής. Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών, ΤΕΙ Αθήνας. Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας. Κοντογεώργης Αριστείδης Επίκουρος Καθηγητής. Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών, ΤΕΙ Αθήνας. Πρόεδρος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας . Τζίμας Δημήτρης: Επίκουρος Καθηγητής. Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών, ΤΕΙ Αθήνας. Εκδότης περιοδικού ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ Μελετζής Μενέλαος Επίκουρος Καθηγητής. Τμήμα Γραφιστικής , ΤΕΙ Αθήνας. Εκδότης περιοδικού PHOTO – NET. Καλαποδάς Δημήτρης: Φωτογράφος   Κομίνης Κώστας: Φωτορεπόρτερ Κόκκας Άρης: Μέλος Ι.Ο.ΑΣ., Δημοσιογράφος Ειδικού Τύπου- Κοινωνιολόγος

Παρουσίαση των Οργανώσεών μας


Το «Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη & Μείωση των τροχαίων ατυχημάτων "Πάνος Μυλωνάς”»  (Ι.Ο.ΑΣ.) ιδρύθηκε  το 2005 από πανεπιστημιακά Ιδρύματα και φορείς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα  και αποτελεί μη κερδοσκοπικό Οργανισμό.
Κύριος σκοπός του Ινστιτούτου είναι η υποστήριξη και προώθηση δραστηριοτήτων που προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, τη μελέτη, έρευνα, ενημέρωση και εκπαίδευση στοχεύοντας κατ’ εξοχήν στην πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Αιτία για την ίδρυση του Ινστιτούτου είναι το γεγονός ότι έχουμε τη θλιβερή πρωτιά στα τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη, τα οποία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους στην Ελλάδα. Αφορμή για την ίδρυσή του αποτέλεσε η τραγική, άδικη απώλεια του Πάνου Μυλωνά, ενός νέου πολλά υποσχόμενου στο χώρο της τεχνολογίας και της δημοσιογραφίας.

Στις πιο πρόσφατες δράσεις του Ινστιτούτου περιλαμβάνονται:
Διεξαγωγή έρευνας για τη οδηγική συμπεριφορά του Έλληνα πολίτη σε σύγκριση και με πολίτες 11 Ευρωπαϊκών χωρών (διοργάνωση «Ευρωπαϊκής Ημέρας Ευγένειας στο Δρόμο» για την Ελλάδα).
Συμμετοχή του Ι.Ο.ΑΣ. στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία 2008 που συμβολίζει τον αγώνα για εκεχειρία και ειρήνη στους ελληνικούς δρόμους – ενάντια στον πόλεμο της ασφάλτου.
«The Pin Project» που σκοπεύει, με ανάπτυξη δικτύου εθελοντών, στον εντοπισμό επικίνδυνων σημείων στους Ελληνικούς δρόμους και άμεση ενημέρωση των αρμόδιων αρχών.
Ανάρτηση πινακίδων στην Εθνική Οδό Κορίνθου-Πατρών με προειδοποιητικά μηνύματα.
«Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα», εκδηλώσεις για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των νέων οδηγών και την οδήγηση κατά τη διασκέδασή τους σε νυχτερινά κέντρα.
Βελτίωση ορατότητας φωτεινών σηματοδοτών σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.
Συμμετοχή και παρουσία σε εκδηλώσεις της Τροχαίας σε όλη την Ελλάδα καθώς και συνεργασία με αρμόδιους φορείς (ΥΜΕ, ΥΠΕΧΩΔΕ, ΣΕΣ, κ.α.).
Καμπάνιες ενημέρωσης με διανομή έντυπου υλικού και διαγωνισμούς αφίσας και ζωγραφικής (πάνω από 15.000 αφίσες και 1.500.000 αντίτυπα εντύπων).

Η «Πάνος – Βοήθεια στα παιδιά», επίσης γνωστή ως  «Panos4Life», ιδρύθηκε επίσημα στην Ελλάδα το 2006 ως Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία στη μνήμη του Πάνου Βαρδάκα, ενός ταλαντούχου νέου φωτογράφου, που χάθηκε μετά από μια μακροχρόνια και θαρραλέα μάχη κατά του καρκίνου. 
Στόχος της «Πάνος – Βοήθεια στα παιδιά» είναι να παράσχει βοήθεια και υποστήριξη σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, κακοποίησης ή εκμετάλλευσης,, εθισμού ή προβλήματα μόρφωσης.  Επίσης ενθαρρύνει  τις προσπάθειες των νέων που διαθέτουν ταλέντο να ασχοληθούν με ποικίλες μορφές τέχνης, διευκολύνοντας τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς, εκθέσεις, αγώνες κλπ.
Αν και η «Πάνος - Βοήθεια στα παιδιά» ιδρύθηκε μόνο πρόσφατα, είχε ήδη μερικά ξεχωριστά επιτεύγματα:  
Έδωσε οικονομική και ηθική υποστήριξη σε 5 παιδιά (από την Ελλάδα, το Βέλγιο και τη Γερμανία) που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Απένειμε υποτροφίες σε 3  άξιους νέους καλλιτέχνες της μονωδίας για σπουδές σε σχολές του εξωτερικού.
Σε αναγνώριση της σημασίας της εκπαίδευσης των νέων και των παιδιών ως μέσου αντιμετώπισης των δυσκολιών ζωής, χρηματοδότησε πλήρως την κατασκευή ενός νηπιαγωγείου για 90 παιδιά στο Mamboromokoni, Malindi, στην Κένυα, με την στενή τεχνική και ηθική υποστήριξη της «Ελληνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση της Κενυατικής Νεολαίας» που δρα εκεί.
Οργάνωσε παραστάσεις και εκδρομές για εγκαταλειμμένα  παιδιά  ή παιδιά με  ειδικές ανάγκες και έκανε δωρεές σε στέγες  νεότητος.
Οργάνωσε για φιλανθρωπικούς σκοπούς  6 εκθέσεις φωτογραφιών του Πάνου Βαρδάκα, καθώς και ρεσιτάλ γνωστών καλλιτεχνών, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ